06 september 2009

Fem dagar i Hongkong - dag 5 Shenzhen

Sista dagen i Hongkong innebar en resa till Shenzhen och inköp av pärlor och stenar för mig och Karin. Jag hade ordnat visum i KL, medan Karin fixade det vid gränsen och det gick också jättesmidigt. Från Hongkong tog vi tåget till Lo Wu, som är precis vid gränsen till Kina. Måndag morgon var uppenbarligen en väldigt bra dag att åka för det var otroligt lite folk vid gränsen och inga köer någonstans.

Precis efter de båda passkontrollerna ligger ett stort shoppingcenter utanför tågstationen. Man får vara beredd på att personer kommer att försöka få en att köpa allt från väskor, skor och kläder till att gå på massage, manikyr och pedikyr. Man får vara beredd på att de kommer att dra i en för att få med en in i affärer - lite jobbigt tycker jag!

Vi var väl framme vid 11 och stegade målmedvetet iväg till första pärlleverantören, en som Karin brukar handla hos. Vi har gått hos lite olika tidigare. Utanför butiken satt flera kinesiskor och trädde halsband för glatta livet till kunder i Europa och USA som lagt beställningar och säljer där.


Inne i affärerna är utbudet enormt!! Ändå tyckte vi båda att det fanns färre färger och storlekar i år än tidigare. Det är ju ändå inte riktigt så att man går tomhänt därifrån :o) Vi plockade fram allt som var av intresse och sedan börjar själva förhandlandet. En riktigt rolig bit av det hela. Under tiden som går blir man oftast bjuden på frukt eller dricka och spelet pågår ett tag, ofta till båda parternas förtjusning. Till slut når man en nivå där båda parter är hyfsat nöjda och man kan börja plocka till sig hur många strängar av allt man vill ha. Tror vi var i första affären nästan tre timmar så det gäller att ha tålamod!

Efter första affären kände vi att vi behövde lite energi för att orka fortsätta och hittade restaurang på Taste där vi fick fantastiskt goda nudlar.

Vi hoppade till när vi mitt under lunchen fick syn på en man som dinglade i ställning högt ovanför marken, som höll på och putsa fönster eller något. Man kan inte annat än dra på munnen när man ser hur lite säkerhetsgrejer de använder - helst med Michi i branschen så är man ju lite miljöskadad...

Med nya krafter tog vi oss sedan runt i den stora byggnaden. Tyvärr upptäckte vi att en av mina kontakter hade stängt sin butik. De har dock två filialer och den andra var kvar, som dock är rätt liten. Vi hade nog så det räckte ändå när vi lämnade Kina och tog tåget hem. Mitt största inköp ett år innebar en väska som vägde 40 kg - lämpligt med tanke på att man bara får ta 20 kr på planet. Ryggsäcken jag hade som handbagage då var inte att leka med. Nu var vi betydligt återhållsammare ;o)

Väl hemma var det bara till att snabbt byta om för att gå ut på middag med Michis affärspartner i Hongkong, Mr Law. Han tog oss med till en Teppanyakirestaurang nära Empress Hotell i Causeway Bay. Med oss alla kom även Carina Adler, också före detta KL-bo.

Teppanyaki är så roligt för hela middagen blir ju som en show när det är en riktigt bra kock. Vi tog in en blandad meny med både skaldjur, fisk, kött och fried rice så alla fick nog det de tyckte om.

Efter middagen tog vi taxi till Prince's building vid Central och åkte upp till deras Skybar, Sevva. Helt fantastisk utsikt över Hongkong där man stod på trädäck ute och kunde beundra Hongkongs kontur.

Fem dagar i Hongkong försvann fort, men vi hann med otroligt mycket känns det som och fantastiskt roligt hade vi!