03 september 2009

Renovering av badrum fas 1

Den 25 augusti körde vi igång renoveringen av två av våra badrum i lägenheten, dels det i Fredriks rum, dels det i kontoret. Här är det ju helt sanslöst med badrum då man alltid har ett badrum till varje sovrum, ett extra för gäster och ett för maidens rum. Totalt har vi alltså sex badrum där alla också har dusch/bad utom gästtoaletten. Rätt så lyxigt! Mycket planerande och val av material har det varit, men nu har vi i alla fall tryckt på startknappen. Firman som sköter det heter Decomore och ligger i Desa Sri Hartamas och han som äger det är en kinesisk kille som heter Yoong.


I tisdags fick vi då börja njuta av det underbara ljudet av maskiner som bilar bort det gamla kaklet från väggar och golv. Finns det något värre ljud? De startar kl 9.30 och håller på till kl 17. De som gör själva jobbet är tre indonesier och de använder inga arbetsskydd alls. Inget hörselskydd, inga glasögon, inga arbetsskor och inga andningsskydd. Fin miljö att jobba i! Ett fint lager av damm täcker hela lägenheten och rummen de jobbar i har helt plastats in.

När man ser de här bilderna undrar man hur det någonsin skall bli snyggt igen... Det ser verkligen förskräckligt ut när allt tas bort. Rör skall kopplas om och nya elkablar skall dras. Nu kommer vi i alla fall få in mer ljus och framförallt speglar som vi inte haft tidigare.


Här är det ändå ok att renovera ett badrum. Att göra en sådan här totalrenovering och byta ut i princip allt, använda bra material m.m. kostar ca 30.000 kr för ett badrum. Hemma i Sverige fick vi i våras en vattenläcka och fick byta kakel m.m., men återanvände skåp, badkar, dusch m.m. och det gick på nästan 200.000 kr. Tack och lov täcktes det mesta av försäkringen, men vilka prisskillnader.
Bara materialet är så mycket billigare här. En snygg kakelplatta kostar ca 5 kr! Då kan man ju nästan välja vad man vill precis :o)