08 maj 2011

Med pappa till Beijing 10-15 april, dag 5

Vår sista hela dag i Beijing, den 14 april, delade vi upp oss. Pappa åkte iväg på morgonen för en egen dag på stan.

Tillsammans med guiden åkte han först till Förbjudna staden.

Guiden skulle köpa biljetter och lyckades slarva bort pappa som fick stå och vänta i nästan en timme innan Simon kom tillbaks...

Det blev i alla fall en intressant tur när de väl hittat varandra :)

De var också och tittade på Temple of Heaven. Det har inte jag sett tidigare, men det får bli en annan gång.

Medan pappa var ute på sitt passade jag på att träffa Elisabet och gå på shoppingtur. Elisabet kom och hämtade mig på hotellet och sedan åkte vi till Hongqiao market, även kallad pärlmarknaden. Det blev inte bara turer inne i marknaden, utan även till lite andra butiker som låg runt kvarteret. Här hittade jag ett par Uggs till Anna för 100 kronor och hon blev överlycklig!

När shoppingen var avklarad gick vi tvärs över gatan för att äta lunch. Bruna dörren, kallade Elisabet stället. De hade verkligen god mat!

Efter maten blev det ändå en liten tur tillbaka till pärlavdelningen. svårt att låta bli...

Elisabet väntade tålmodigt :)

Vid femtiden var jag hemma igen och träffade pappa på hotellet. Vi hade bokat in oss för Pekinganka ännu en gång, så tillbaks till Hyatt igen.

Det var precis lika gott den här gången! Nu tog vi bara anka och inget annat och bara frossade :)

Så kom den 15 april och det var dags att packa ihop och åka ut till flygplatsen igen. Vi hade gott om tid och det var tur för köerna var enorma.

Resan till Kina är slut och pappa har fått se en liten del av detta stora land i alla fall. Det bästa av allt är att vi alltid har så roligt när vi reser ihop!

Med pappa till Beijing 10-15 april, dag 4

Idag, den 13 april, var det sommarpalatset som stod först på programmet.

Det var ett stort och vackert område som låg brevid en sjö, Kunming Lake.

Det är alltid lika roligt att se de kinesiska turistgrupperna gå omkring. De har alltid matchande kepsar eller hattar.

Här kunde vi också se den långa gång under tak som kejsaren lät bygga åt sin mor så att hon skulle kunna gå torrskodd en lång promenad.

Kejsaren som lät uppföra detta tyckte mycket om båtar, men var rädd att de skulle skjunka. Därför lät han istället bygga detta skepp i sten på en pir. Vem lurade han?

Jag hade efterfrågat någon pärlmarknad och sagt att jag gjorde halsband och ville köpa billigt. Då togs vi med till ett jättetjusigt ställe. Det enda som var bra här var att vi fick se hur sötvattenspärlor blev till. Pärlorna man kunde köpa var 100 gånger dyrare än på den normala pärlmarknaden...

Vi skrattade gott åt skylten i vår bil. State guest service special. Lät väldigt statligt!

Precis brevid pärlstället låg en restaurang där vi skulle äta lunch. Idag var det buffet och den var väl ok. Inget speciellt.

Efter maten var det dags för byggnader av det lite mer moderna slaget. Först var det vattenkuben, simhallen för os-simningarna 2008.

Alldeles brevid låg också the Bird Nest, fågelboet, där många av de olympiska grenarna avgjordes.

Lama Temple låg sedan på menyn. Ett gammalt buddistiskt tempel som var väldigt fint!

Templet kallas även The temple of peace and harmony och det var så man upplevde det. Munkarna som bor här kommer huvudsakligen från Mongoliet och Tibet.


Sista stoppet på dagens tur var den sista turistfällan. Lite är ju roligt att se ändå så länge man slipper visningen i butikerna efteråt. Här fick vi se hur man tillverkar silke. Allt från hur maskarna utvecklas till spinnande varelser till hur trådarna tas till vara demonstrerades. När vi sedan skulle gå runt i butiken tackade vi för oss.

På kvällen var vi sedan hembjudna till familjen Nygrens som tidigare bodde här i Kuala Lumpur.

Vi gick ut och åt på en väldigt lokal restaurang och fick för första gången prova den omtalade rätten kycklingfötter. Kan inte säga att det var det mest fantastiska jag ätit, men det var väldigt kul att prova. Alla annan mat var jättegod i alla fall!

Nygrens och vi kom precis samtidigt till Kuala Lumpur, januari 2004, och för några år sedan flyttade de till Beijing. Anna och deras dotter har hållit kontakten hela tiden och det var jätteroligt att träffas igen!

Efter maten blev det kaffe hemma i huset.

Vi fick också träffa deras senaste tillskott till familjen, en liten hund. Så söt!

Det blev en väldigt rolig och trevlig kväll och vi kunde bara konstatera att tillfällena man ses blir alldeles för sällan.

Med pappa till Beijing 10-15 april, dag 3

Så var det dags för den stora dagen då vi skulle till MUREN. Först åkte vi dock iväg för att titta på kejsargravar från Mingdynastin.

Den tredje kejsaren under Mingdynastin var den förste som begravdes i Beijing.

Det fanns flera välbevarade föremål att se, alla äldre än 600 år!

Vi åkte så vidare till ett jademuseum. Ett litet turiststopp helt enkelt. Det roligaste var att se de olympiska medaljerna, dels gjorda på klassiskt vis med guld, silver och brons, dels på asiatiskt vis med olika jadefärger.

Pappa och Simon tittade på en stor jadekula med en kula med en kula med en kula i. Det skulle symbolisera en enhet av en familj i flera generationer.

Så var det dags för lunch och vi stannade på ett ställe fullt med turister. Det var ändå rätt mysigt för det var som att sitta i ett stort växthus.

Vi fick bland annt göra våra egna vårrullar med grönsaker. När vi skulle beställa extra öl sade de att vi måste betala och mumlade fram ett belopp. Jag frågade då om det var 15 eller 50 för jag hörde inte riktigt. Då fnissade servitrisen hysteriskt bakom handen och viskade fram: one five som om 50 var det värsta hon hört och det kunde ingen öl kosta. Det hade vi fått betala på Hyatt...

Vi åkte sedan vidare på en slingrig väg kantad med blommande persikoträd.

Väl framme vid kinesiska muren fick vi ta en sittlift för att komma upp.

Så var vi äntligen framme och pappa kunde få ta sina första steg på muren. Så fantastiskt roligt att han har fått komma hit!


Det är verkligen ett enormt byggnadsverk som slingrar sig hur långt som helst.



Efter en dryg timme där uppe var det dags att ta sig ner igen och det blev på detta fartfyllda sätt; med rodel!

Väl hemma var vi rätt trötta och hittade ett riktigt franskt kafé alldeles i närheten av vårt hotell.

De hade alla möjliga bakverk, men i miniformat. Man kunde köpa kaffe och fem bakelser för 50 yuan. Vi provade bara ett par stycken.

Skönt att bara sitta och koppla av lite. Det är ett digert program vi har!

På kvällen blev det italienskt. En underbar restaurang med nästan bara italienska middagsgäster. En enorm tallrik carpaccio och sedan tigerräkor på en svampstuvning gjorde dagen komplett och vi somnade sedan väldigt gott på kvällen!

Med pappa till Beijing 10-15 april, dag 2

När vi kom ut på måndag morgon, den 11 april, så var det verkligen vår i luften och flera träd blommade med rosa och vita blommor. Så otroligt fint!

Vi skulle inte träffa vår guide förrän vid elvatiden så vi började med att gå en promenad. Såg den här roliga motorcykeln där de satt på vantar eller muffar permanent så man alltid var redo om det var kallt. Lite kul!

Skyltarna här var faktiskt både med text och tecken så det skulle gå att ta sig fram.

Vi fick ta oss över flerfiliga, trafikerade gator.

Här smög pappa fram och fotade några kineser som spelade spel på gatan.

Klockan elva kom vår guide Simon med en chaufför till vårt hotell och tog oss direkt till en restaurang för att äta lunch. Det var knappt att vi hunnit bli hungriga sedan frukosten...

Det kom in rätt efter rätt och allt var jättegott!

När vi var mätta och belåtna igen åkte vi iväg till de gamla bostadskvarteren, de sk hutongerna.

Här fick vi sätta oss i en cyclo, en för mig och pappa och en för vår guide.

På ett ställe gjorde vi stopp och vi fick se hur en typisk kinesisk gård, med kringliggande hus såg ut förr.

Här visades vi hur man tidigare byggde stenar vid tröskeln på huset och stenens form avslöjade rangen på den som bodde där. Fyrkantiga stenar med drakar på visade på en hög militär.

Efter hutongerna promenerade vi bort till Bell tower och Clock tower. Två torn som användes för att meddela när portarna till Beijing skulle öppnas och stängas.

På vägen passerade vi ett stånd med massor av olika bönor och kryddor.

Utsikten från Drum tower var fantastisk och palatset längst bort lär ha utgjort Beijings centrum.

Här är pappa och jag framför Clock Tower.

Simon tog också med oss till ett litet lokalt museum som satts ihop av mannen till vänster. Han har samlat bruksföremål från de senaste 100 åren som han ställde ut. En riktig eldsjäl!

Vår tur fortsatte sedan till Himmelska Fridens torg. Det var verkligen enormt stort!

Poliserna transporterade sig på lite olika sätt här. Här kom tre poliser på Segaway. Man blev nästan sugen att prova.

De åkte också runt i dessa små Smartbilar. De är så små så de ser ut som en shoppingvagn.

När vi promenerat klart på torget tog Simon oss till en teceremoni. Detta var en riktigt turistfälla. Tjejen som visade oss pratade på som en robot och i samma sekund hon sagt sitt sista ord reste hon sig, tittade uppfordrande på oss när vi inte reste oss tillräckligt snabbt och tog med oss till butiken. En enda teburk gick på nästan 200 kronor och vi ville inte ha något. Hon var inte glad när vi gick...

Tillbaka på hotellrummet igen och klockan var väl nästan sex. Vi slappade med en god bok och lite Sudoku innan det var dags att ge sig ut på lite middag.

Eftersom vi ätit stor kinalunch tidigare på dagen gick vi nu runt i våra kvarter och hittade en spansk tapasbar. Det var riktigt gott att prova olika små delikatesser.