01 juli 2010

Korsika 12-19 juni, dag 5 av 8

Idag är det den 16 juni. Helene med familj samt pappa och Gudrun åkte till Calvi och vi var kvar i Ile Rousse. Michi och jag tänkte gå ut till fyren, men det blåste småspik med all sand som yrde, så vi vände efter ett tag.

Strosade istället lite vid torget och kyrkan i centrum och genom de små gatorna fulla av butiker och restauranger.

Barnen var hemma och tog det lugnt. Anna låg vid poolen där det var lite mer lä och Fredrik var med sina nya kompisar Victoria och William från Borås.

När det närmade sig lunch hämtade vi barnen och gick iväg längs stranden mot "stan" för att äta lunch. En av guiderna hade tipsat om en bra restaurang som heter L´Escale.

Vi fick bord på uteserveringen, men som tur var hade de dragit ner tygsidor med fönster annars hade det inte gått att sitta där. Barnen tog pizza och Michi och jag beställde in varsina Moule a la creme. Väldigt fina fat! Portionerna var enorma och det kändes som om man fick 1 kg musslor.

Restaurangen var verkligen bra, men dyr! Vi betalde 900 kronor för en lunch! Då var det varsin varmrätt och dricka till, läsk och öl. "Le Patron" kom fram med en liten flaska hemmagjort jordgubbsbrännvin efter maten som vi fick som en liten avslutning. Trevligt!

På kvällen tog vi med oss pappa och Gudrun till det mysiga stället vi var häromdagen.

Pappa provade Muscat petillante idag och tyckte också om det. Så mysigt ställe!

Väldigt roligt att hitta på något innan middagen och bara sitta ner lite och se solnedgången i havet vid sjutiden.

Helene och Thomas var kvar på hotellet. Vi får ta med dem en annan kväll. Klockan åtta samlades vi alla för middag igen. Det går ingen nöd på oss :)

Korsika 12-19 juni, dag 4 av 8

Idag hade vi alla en fulltecknad dag. Michi och Anna skulle iväg på en klättringstur och resten av oss skulle iväg på en tur som kallades Les Vieux Villages. Den skulle inte starta förrän vid ett så vi hann med lite sol och bad på morgonen.

Anna och Michi hade gått upp tidigt för att åka iväg på sin klättringstur, men när de satt och väntade i receptionen gick Anna fram för att fråga efter deras lunchpaket och fick då meddelandet att turen var inställd. De gick ut till fyren i Ile Rousse istället och hann komma bort till oss på stranden innan vi stack. De valde dock att stanna hemma och ta det lugnt.

Vi övriga åkte så iväg med buss till Calvi för att hämta upp några fler av Langleys resenärer och åkte sedan vidare till vårt första stopp. Regnet hade börjat strila ner så sakteliga.

Vi fick här besöka en kyrka och ett hus som tillhörde en brodersorden, typ Odd Fellow eller Rotary.
Efter en halvtimme satte vi oss i bussen igen och åkte upp längs vindlande vägar i bergen. Små byar klättrade på bergskanterna och såg ut att ha legat där i flera hundra år.

Vårt nästa stopp var på ett ställe som tillverkade olika produkter av olivolja. Där fanns tvålar, oljor, tapenade m.m. Det som barnen uppskattade mest var nog åsnan Georg som stod utanför.
Utanför fanns också ett stånd där de sålde smoothies gjorda på färska bär och grönsaker. Det var bara att peka på vilka sorter man ville ha i och sedan kördes de med vatten eller mineralvatten till en god dryck.

Så bar det vidare på allt mindre vägar. Visst fanns det två filer, men var och en var inte bredare än en cykelbana. Jag var glad att vi körde på insidan. De stackare som fick möte med bussen och balanserade ute på kanten såg inte ut att ha det kul!

Så kom vi närmare Calvi igen efter en rundtur i bergen och fick en fantastisk utsikt över bukten.
Vårt sista stopp var den lilla byn Sant Antonino. En liten by med 70 invånare som hade både vintillverkning och citronodlingar. Vi lämnade bussen nere vid byns kyrka och vandrade upp mot vårt första stopp i byn.

Här fick vi komma in och sätta oss och provsmaka vin. Det serverades rött, vitt och det korsikanska dessertvinet Muscat. Till detta serverades bitar av inhemsk ostkaka.

Efter provsmakningen hade vi tid för lite rundvandring i byn och vi fortsatte upp mot toppen där man skulle ha en fin utsikt.

På toppen blev det fotostopp där Thomas höll i kameran.

Utsikten var verkligen fin och man kunde se ner både över havet och Calvi samt över byn och bergen. Korsika kan verkligen erbjuda alla typer av natur!

Väl nere i byn gick vi och satte oss på ett litet ställe som serverade färskpressad citronjuice som man fick blanda ut med vatten och socker efter behag. De serverade även en liten apertif som bestod av rosévin och grapefruktjuice.

Våra guider Mikael och Emma satt med vid vårt bord.


Efter Sant Antonino var det dags att hoppa in i bussen igen och åka en knapp timme tillbaka till Ile Rousse. Vi var inte tillbaka förrän vid halvsju så det var nästan dags för middag. Roligt att komma ut och se lite av ön.