06 november 2009

Första lektionen på moppe

Idag var det dags att för första gången köra moped själv. Åkte till körskolan som heter Safety Driving Centre, SDC, och som ligger alldeles mittemot PJ Hilton. Det var rätt så roligt när jag kom dit för instruktören tittade på mig och sade: " You know how to ride a bike, right?" och jag kände mig lite frågande inför detta. Tänkte - varför tror du jag är här? För att jag INTE vet hur man kör en moppe...!!!

Killen såg helt chockerad ut. En människa som kommer som inte kan köra. Vad är detta? Han fick släpa sig bort till en moppe, visade mig på 0,2 sekunder hur man startade, växlade, gasade m.m. och pekade bort mot en bana. "Nu kan du köra en timme". OK, det var bara att bita ihop och försöka. Problemet är att man antagligen kör för långsamt för det gick rätt vingligt och 10 km i timmen kändes ändå som en svindlande hastighet. Kommer ihåg att det var precis likadant när jag körde bil första gången.



Banan börjar med att man skall in i två snäva rondeller och köra runt som en åtta, därefter kommer man ut på en raksträcka där man skall upp på en smal ramp som är ca 20 cm bred och 20 m lång. Hur många gånger ramlade jag ner från den, tror ni???? Kom väl halvvägs som längst.

Sedan kom nästa raksträcka med koner utsatta som man skulle zickzacka sig fram emellen, sedan ett par raksträckor att träna växling och bromsning innan man var tillbaka vid starten.

Det där att släppa gasen när man skulle fotbromsa, samtidigt som man krampaktigt höll i sig i styret = gasen, var väl inte jättelyckat varje gång, men efter denna min första timme tog jag mig i alla fall runt banan utan några skador på mig eller mopeden, förutom rampen då...

Efter en timme blev jag invinkad och min första lektion var slut. Instruktören föreslog att han skulle boka in uppkörningen om ett par veckor för då hann jag ju sex lektioner till. Jag kan erkänna att jag nog såg ut som ett UFO för jag kände det mer som om jag skulle behöva sextio lektioner till :o) Uttryckte mig lite diplomatiskt om att vi kanske kunde avvakta lite med datum för testet tills jag provat ett par gånger till.

Nu förstår jag varför mopedisterna kör som de gör...!! Nästa lektion blir nästa vecka.