05 oktober 2010

Anna invald i National Honor Society

Tidigare under terminen hade Anna fått ett brev från skolan att hon kunde söka in till National Honor Society. För att vara påtänkt skall du ha ett visst genomsnittligt betyg som är relativt högt. När du får det brevet skall du sedan skicka in en ansökan där du skall skriva om dig själv och visa prov på att de har gjort saker inom ledarskap, välgörenhet m.m. Utifrån dessa ansökningar väljs sedan ett visst antal studenter ut. Man är valbar från årskurs 10-12. I år lyckades Anna vara en av de tretton som togs ut. Jättekul!

Fredagen den 1 oktober var det ceremoni och middag på skolan som inleddes med tal av rektor Walt Morris.

Därefter följde tal av olika medlemmar som redan är med i NHS och sedan ropades alla nya upp. De fick varsitt ljus att tända på det stora NHS-ljuset.

Därefter fick de ställa upp sig med sitt tända ljus, hålla upp höger hand och svära in sig i föreningen. Det var riktigt högtidligt!

Efteråt var det dags för gruppfoto med alla gamla och nya medlemmar.

Sedan var det dags för middag. Vi satt brevid ett par där hon var från Sudan och han från Bangladesh. De hade bott i Sverige i 17 år där han jobbat för Ericsson och de talade jättebra svenska. Tyvärr var barnen för små när de flyttade därifrån så de kommer inte ihåg något. Det andra paret var en malaysisk man gift med en marockanska. Deras son var den ende killen som kom med i år. Bra jobbat Anna tycker dina stolta föräldrar!!!

Middagsmöte med Masba

På kvällen den 30 september var det dags för den årliga Masba-middagen på residenset. Masba står för Malaysian Swedish Business Association. En gång om året så ordnar Masba en middag med en talare från någon av de svenska bankerna som talar on konjunkturläget i världen. Denna gång var det Handelsbankens chefsekonom, Jan Häggström, som var där och talade.

Han är väldigt bra, så det är roligt att lyssna till honom. När jag jobbade på Wallenstam så var jag och lyssnade på olika konjunkturrapporter flera gånger om året, så Jan har jag hört flera gånger tidigare. Han var här även för några år sedan och talade och det är lite lustigt att träffa honom i detta sammanhanget och denna miljön. Känns som om världen klarar sig ett tag till :)

Anna köper bil

Onsdagen den 29 september var en stor dag i Annas liv. Hon har nu köpt sin första bil. En kompis till oss skall flytta och skulle nu sälja sin bil. Det är en Nissan Cefiro från 1997 och den ser nästan helt ny ut. Dessutom automat. Egentligen tycker jag att man skall lära sig köra manuellt, men i den här trafiken, och nybörjare, så är det nog inte så dumt att ha en automat.

Anna fick gräva ett hål i sina egna besparingar, men gissar att hon kommer att vara väldigt rädd om bilen. Det bästa av allt är att jag nu kan få använda Toyotan vi köpte till oss i somras :)

Shanghai med Lindells 23-28 september dag 5

Så var det dags för sista dagen i Shanghai innan hemfärden imorgon. Karin och jag hade ett par ställen till vi ville avverka för att titta på material till smycken. Bland annat ville vi åka till ett ställe som vi fått rekommenderat av folk som bor här. Tog metron och åkte iväg och när vi väl kom upp till marken kändes det som om vi var väldigt långt utanför stan!

Marknaden var rätt stor, men det blev inte att vi köpte något. Priserna var lite höga och eftersom vi handlar mer i större kvantiteter, så brukar vi få andra priser än om du kanske kommer som utlänning och köper några enstaka saker. En tjej som brukar sälja på homepartys till utlänningar här, blev så irriterad på vår fråga om bättre pris att hon istället dubblade priserna på allt. Kanske inte så bra försäljningsknep... Istället för att sälja hundra saker fick hon sålt noll.

När vi kom tillbaka in till stan så började vi leta efter en H&M-butik som vi hört skulle ligga på Nanjing Road East. Efter mycket letande fick vi reda på att den inte fanns där, men att det fanns två på andra ställen. Innan vi gav oss vidare blev det lunch på Subway. Åkte sedan vidare och hittade till slut ut till Pearl Tower, det enormt stora tv-tornet i Shanghai. Det är rätt fräckt!

Alldeles brevid ligger Super Brand Mall och därinne hittade vi H&M. Butiken var inte så stor, men det är alltid kul att strosa runt och titta. Lite kom vi ut med i alla fall. Den andra butiken skall vara större, men den hittade vi tyvärr aldrig.

Michi och Robert jobbade hela dagen idag och när Karin och jag kom hem vid sextiden så satt Michi fortfarande vid sitt skrivbord.

På kvällen blev vi utbjudna av Grace, en av Michis leverantörer. Hon tog med oss till en enorm restaurant som låg på 3337, Hongmei Road och som jag tror heter Mi Dao.. Detta är en stor kedja med flera restauranger i Shanghai, men även i Japan och Hongkong. De är kända för att laga just shanghaimat.

Vi blev välkomnade av små chica värdinnor som tog med oss upp till våning två och eget rum.
När vi satte oss såg vi att det var dukat med två pinnar till varje person. Det är första gången någonsin vi har fått det. Den vita var till att ta mat med och den svarta skulle man äta med.

Middagen började med en enorm tallrik av sashimi och sedan haglade rätterna in på kinesiskt manér. Fläskkött, biff, grönsaker, soppor m.m.

Mr Law, som varit och besökt fabriker över helgen, var nu tillbaka och följde med ut.
Som slutkläm på middagen fick vi krabba. Just nu är det krabbsäsong och krabborna kommer från en speciell sjö strax utanför Shanghai. Jättegott! Kul att vi var här just när säsongen är.

Efter middagen tog Grace med oss ut på en tur "by night" i Shanghai. Vi åkte till The Bond där de har en lång promenadsträcka utmed floden och fantastisk utsikt över staden.

Vi strosade omkring lite på stan och gick sedan bort till ett väldigt fint gammalt kolonialhotell och tog en drink.

Avslutade sedan inne på en av Shanghais bargator, som låg alldeles nära Paulaner där vi var häromkvällen. Massvis med restauranger och barer kantar en gågata och fastän det var måndag så var det fullt överallt. Det blev en härlig avslutning på vår resa!
Tisdag morgon blev det mest packning och klockan halvett blev vi hämtade av Grace och körda till flygplatsen. Hon hade med sig paket till Karin och mig. Vi fick varsin scarf och en fin bok över världsutställningen med frimärken utgivna speciellt för detta. Fem jätteroliga dagar är till ända och det är dags att åka hem till familjen igen :)