29 augusti 2010

Hungry Ghost Festival

Nu på hösten duggar de olika högtiderna tätt. Tidigare skrev jag om Ramadan, som ju är en muslimsk högtid. Ungefär samtidigt har kineserna, eller snarare taoisterna, en festival som kallas Hungry Ghost Festival.

Festivalen firas under en månad och det är sjunde månaden enligt den kinesiska månkalendern. Eftersom det går efter månen så kan startdatum variera lite år från år, men i år startade det den 10 augusti.

Hur kan man ha en högtid som heter "Hungry Ghost"? Taoisterna tror att själen består av två delar, både yin och yang. Själens "yin" kallas "kui" och betyder demon. Yangdelen kallas "shen", vilket betyder ande. När någon dör så skall "kui" återvända till jorden och "shen" skall stanna i graven. Om den dödes själ glöms bort och inte hedras på rätt sätt så kommer den att förbli en demon som kommer att bringa olycka över familjemedlemmarna som lever.

"Kui" betraktas alltså som "Hungry ghosts". I den kinesiska andevärlden tror man att andarna lever i en parallell värld till vår och de har samma basbehov av mat, läder och bekvämligheter. Det är därför viktigt att man offrar till dem och har olika ritualer för att befria deras lidande. Ritualerna kan innebära matoffer och att man bränner rökelse.

För oss låter det mycket som hokus pokus, men många kineser tror på detta och det är mycket festivaler som pågår hela månaden. Den 15 dagen anses vara den dagen som det är mest "hungry ghosts" ute och man skall helst inte vara ute sent utan stanna hemma. En kinesisk väninna till mig berättade med stort allvar att hon stukat foten dagen innan, och det var just den 15 dagen i spökmånaden. Så kan det gå om man inte är försiktig!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar