21 oktober 2009

Höstlov i Chiang Mai 11-16 oktober, dag 4

Fjärde dagen på resan startade också den med en båttur. Denna gång en båt försedd med tak så det var svalt och skönt att stilla glida fram på Mekongfloden. Målet var att ta oss till en by med ett annat av Thailands många folkslag, Red Karen-folket. De är kända för att ha många duktiga mahouts, dvs elefantförare.




Efter en timme i stilla mak på floden tog tröttheten överhanden och Fredrik sträckte ut sig i båten.
Till slut kom Red Karen-byn i sikte.


Som väntat fanns där en mängd elefanter och givetvis fanns det mängder med frukter att köpa och mata dem med också. Normalt sett finns det alltid bananer och sockerrör, men här kunde man även köpa ananas och vattenmelon. Stora frukter som krossades lätt som ägg när elefanterna försiktigt tog dem med snabeln och stoppade dem i munnen. Elefanterna stod lösa här, så det blev nästan lite läskigt när flera elefanter stegade fram och sträckte ut sina snablar, sugna på de goda frukterna som lyftes fram.




Det var ganska festligt när vi gick omkring i byn, för rätt som det var kunde man se en elefant ströva ner för en bygata, som om det var den naturligaste sak i världen. Det var det definitivt inte för oss i alla fall :o)


Efter besöket in denna verkliga lantby kom vi sedan till ett tempel som skapats av en av Thailands största konstnärer. Han är målare från början, men har nu gett sig på att skapa ett tempel som inte är av denna värld. Det var som att se isdrottningens slott i en saga. Allt såg ut som kristyr och det mesta var skapat i vitt och silver. Han måste vara Thailands svar på Salvador Dali. Man gick bara och gapade. Kan inte riktigt säga om det var fult eller vackert, men så otroligt annorlunda och värt att se! Templet hette Wat Rong Khun.



Hur många hantverkare som helst satt runt om i olika byggnader och jobbade med olika detaljer till nya tempelbyggnader som skulle upp runt om på området.




Efter rundvandringen satte vi oss ner och tog en fika innan det var dags för en dryg timmes färd ner mot lunchrestaurangen.

Precis innan vi skulle lämna Wat Rong Khun kom det två munkar och gick förbi framför templet. Kontrasterna i färger blev rätt fräckt.

Lunchstället var så långt ifrån tempel och munkar som man kunde komma. Restaurangen heter Cabbages and Condoms och är en kedja med just nu tre restauranger. Restaurangerna drivs av en thailändare som vill lära befolkningen i landet om barnbegränsning samt skydd mot sjukdomar. Många odlar kål och vet precis hur det skall skötas för att bli så bra som möjligt, och tanken är att de skall veta lika bra varför man skall använda kondomer, därav namnet på restaurangen. God tanke i ett land som har så hög grad av prostitution!


Lite roliga skyltar inne i restaurangen fick oss att skratta gott.


Maten var även här väldigt god. Vi kommer att sakna det thailändska köket när vi är tillbaka i KL, men vi får väl hitta några bra restauranger.

I närheten av restaurangen låg det några varma källor med nästan hundragradigt vatten, vilket demonstrerades med lite äggkokning bland annat.

Så var det dags att för sista gången hoppa in i vår van och åka den sista biten ner till Chiang Mai igen.
Så här rymligt hade vi det på resan. Plats för många små goda tillfällen till sömn :o)


Och här har vi Anna och Fredrik med vår chaufför Sak och vår guide Nid som jobbade så fantastiskt under hela resan. Fem killar som delade lägenhet under universitetstiden kom på idén att starta en resebyrå tillsammans och de har verkligen fått det att funka väl. Vi har nog aldrig haft så bra arrangemang som på denna resan! Dessutom till ett otroligt rimligt pris.
Så var vi då bara familjen. Efter all thailändsk mat hamnade vi på kvällen på Dukes, ett traditionellt steakhouse som låg mitt på nattmarknaden.

När vi sedan gick omkring på marknaden en liten stund efter middagen hittade Fredrik en kille som sålde diverse trollerisaker, så han fick lära sig några tricks som jag gissar att vi kommer att få se några gånger.

Följande dag var den 15 oktober och Michi fyllde 46. Han blev väckt och gratulerad med paket och vacker sång av hela familjen.

Det blev en härlig och avslappnande dag utan några tider att passa. Vi gick till gymmet, badade i poolen, solade och tog goda fruktjuicer. Till lunch gick vi sedan ut på stan och tog en macka på Subways för att spara oss lite för en god middag på kvällen.

Tillbaka på hotellet igen hade hela familjen beställt massage och en och en halv timme senare var alla mjuka och fina och efter lite packande var det snart dags att gå ut och äta middag. Vi hade fått tips om ett område som hette Riverside, där flera restauranger låg på rad längs med en flod som rinner genom Chiang Mai. Jättemysigt område.



Efter middagen var det dags att gå hem och krypa till sängs redo för tidig uppstigning nästa dag. Frukosten serverades klockan sex. En fantastiskt bra resa för hela familjen och ett ställe som vi gärna kan tänka oss att komma tillbaka till.